Vitt är tryggt, men färg förvandlar rummet

Att måla ett rum i vitt är ett tryggt val. Det ger rummet ljus och rymd och dessutom passar det till de flesta träslag. Vitt finns dessutom i olika nyanser. Om du vågar använda färg ska du göra det. Mörka färger kan verkligen förvandla ett rum och ge det karaktär. Rummets proportioner blir tydligare och ett sovrum målat i en mörk färg skapar lugn och gör att du sover bättre. Om du känner att du inte vågar måla ett helt rum i färg, kan du istället satsa på att måla endast en fondvägg.

shutterstock_521705188Lampor och ljusinsläpp

I Norden har vi stort behov av ljus och många känner en stor kärlek till just ljuset. Att välja rätt belysning hemma är viktigt, eftersom vi speciellt under den mörka tiden behöver många ljuskällor. I rum där man vistas ofta är det bra att ha olika typer av belysning och genom att belysa olika delar av rummet skapas ett djup. I vardagsrummet kan du ha taklampa, golvlampa och spot som belyser en del tavlor till exempel. Ljusinsläppet är också viktigt. Om du bygger nytt är det bäst att be om hjälp att välja rätt fönster. En del väljer nu för tiden att byta ut hela väggar mot glaspartier.

Skapa rummet med ljus och färg

Innan du väljer att måla ett rum i färg är det bra att först se över dels vad rummet ska användas till, men också vilka ljusförhållanden som finns där. Eftersom vi människor påverkas olika av olika färger kan det vara bra att först måla en fondvägg, om du känner dig osäker. Ljusa färger ger en känsla av rymd, medan mörkare färger gör att det känns mer ombonat. Om du väljer att måla i vitt, finns möjligheten att istället för kritvitt, bryta av färgen genom att tillsätta annan färg för att få en varm eller kall nyans.

schema