Färg och tapeter

Vad ska man tänka på när man målar om och samtidigt sätter upp tapeter egentligen? Ibland måste man välja mellan dessa två, men vanligt förekommande är att man utgår ifrån rummet och blandar de två väggalternativen. Ett grundläggande tips från många inredningsdesigners är att hålla sig till en ljus färgskala. Det innebär att man väljer neutrala färger på väggarna och kan då även matcha tapet och färg relativt enkelt. Man ska dock inte gå i fällan att bara välja vitt, för det finns många lätta fina toner att istället få lite liv i bostaden med.

Färg funkar också

Det är nu långt ifrån alla som vill hålla sig till den ljusa färgskalan, och det får mer ses som ett bra alternativ för den som inte hittat sin “färg” eller vill låta bostaden vila i bakgrunden. Vill man ösa på med starka klara färger går det naturligtvis lika bra, men oftast måste man då ha en plan och lite erfarenhet, för att det ska se bra ut. Väljer man snygga klassiska tapeter kan man hålla de målade ytorna svala och nedtonade. Då lyfter man fram de fina röster man satsat på och låter ögonen vila lite mellan alla ytor och rumsväggar. Är man inte bekväm med varken en ljus färgskala eller ett färgfyrverkeri, kan man välja en mörk färgskala , som en kompromiss mellan de två. Färgerna blir lite mer framhävda, men håller samman och sticker inte iväg för långt åt olika håll. I ett långsmalt rum kan man exempelvis måla en mörk fondväg på de kortare väggpartierna, vilket kan balansera upp det hela. Fönsterväggar brukar dock i regel inte “må bra” av att ha mörka toner, då rummet börjar krympa på ett visuellt vis.

Tapet eller färg

Då man väljer mellan färg eller tapet, eller rent av båda två, finns det en del man bör tänka över. Numera tapetserar man alla rum, om det önskas, och det finns varianter för både kök och andra våtutrymmen. Egentligen ska man välja efter tycke och smak, men se till att tapeten eller färgen är anpassad för rummet användningsområde. I vissa rum vill man exempelvis gärna ha en yta som en möjlig att torka av. När det kommer till val av mönster på tapeterna, brukar större mönster bli bra på fondväggar, och i större rum som stora vardagsrum kan en randig tapet få rummet att kännas ombonat. Tapetserar man ett helt rum bör valet av mönster vara något mer diskret för att inte “kväva” rummet, eller stöka ned det visuella intrycket. Den som väljer att måla alla väggar kan även arbeta med att måla i olika fält för att lyfta fram vissa element av rummet. Vita hyllor och skåp drinkar mot en vit vägg, så en enkel ton kan få möblerna att komma fram bättre.

schema