Vad du ska tänka på vid val av färg till fönster

När man ska välja färg på sina fönster så är det många saker som spelar in. Dels vilken färg det är på resten av ditt hus, vill du att fönsterbågarna ska smälta in eller sticka ut? Ska de bryta av ordentligt eller vara mer diskreta? Har du tidigare målat ditt hus i till exempel allmogefärger så kan det vara en bra idé att fortsätta på det temat. Vilket skick dina fönster har just nu spelar också roll, de kanske behöver kittas om och oljas först. Eller så räcker det med en bra grundfärg innan du färdigstryker med den kulör du valt.

Finns det fönster som inte kräver underhåll?

Ja, det finns fönster i många olika material och några av dem kräver nästan inget underhåll. Du kan välja allt från metall till trä eller plast. Funktionen skiljer sig inte åt nämnvärt. Men vill man med säkerhet ha ett fönster som man själv kan ta hand om så att det håller länge så är trä ett bra alternativ. Huvudsaken är att du väljer ett fönster som du tycker om och som passar ditt hus. Fundera också på vilken funktion de ska ha, vill du kunna öppna dem inåt till exempel? Vill du ha persienner och vädringslucka? Det är många val som ska göras så läs mer om olika fönstertyper här!

Välj något du kan leva med länge.

Vilken typ av fönster du än väljer så är det viktigaste att du trivs med dem för du ska förhoppningsvis ha dem länge. Tänk på att det inte går att måla om och byta kulör på alla typer av material. Om du funderar på att renovera fasaden på ditt hus så kan du redan nu när du byter fönster välja den stil du har tänkt dig så slipper du dyra kostnader sen. Monteringen är inte helt enkel och det är viktigt att det blir rätt så därför kan det vara värt att anlita en hantverkare om du är osäker.

schema