Färg skapar stämning i hemmet

Färg har stor betydelse för energi och stämning i ett rum och vissa färger piggar upp oss medan andra gör oss lugna och avslappnade. Genom att använda varierade färger i olika rum kan både aktivitet och sömn bli bättre och hemmet får en trivsam stämning.

En tom vägg ger ett naket och tråkigt intryck och genom att inreda väggarna med noga utvalda tavlor från Desenio kan du snabbt skapa ett ombonat och personligt hem. På desenio.se kan du i lugn och ro låta dig inspireras och få tips på olika motiv som passar i ditt hem. Vilken typ av tavla som passar bäst beror självklart på vad du tycker om, men även väggens färg har stor betydelse för hur en tavla kommer att uppfattas. En neutral vägg i vitt eller grått lyfter fram motivet medan en färgstark vägg kan göra att vissa motiv bleknar.

Välja färg till olika rum

Röda och gula färger piggar upp och ger energi och passar därför bra i ett arbetsrum eller ett hemmagym. I sovrummet bör du istället välja färger som gör dig lugn och avslappnad som till exempel grönt och blått. Se också till att ha bra mörkläggningsgardiner för att kunna göra rummet ordentligt mörkt och lägg gärna in mjuka mattor som dämpar ljud och skapar en ombonad känsla.

I vardagsrum, hall och kök passar det bra med en neutral färg i vitt, grått eller beige eftersom dessa rum ofta har många andra färgintryck i form av möbler, tavlor och annat. Om du funderar på att sälja ditt boende inom en nära framtid är det viktigt att välja en färgskala som gör att så många som möjligt kan tänka sig att lägga ett bud. En nymålad lägenhet som känns fräsch och modern lockar många till visningen och att lägga ner en slant på renovering innan försäljning kan därför löna sig ordentligt.

Även belysningen spelar stor roll för hur färgerna i ett rum uppfattas och en stark och klar lampa ger en kall känsla medan ett stearinljus eller punktbelysning på flera olika ställen ger en varm och mysig stämning. Även möbler, gardiner och mattor spelar stor roll för hur stämningen i rummet blir och därför är det helheten med både färgsättning och inredning som kommer att avgöra hur slutresultatet efter ommålningen blir. Det kan vara svårt att föreställa sig hur en färg kommer att se ut i det egna hemmet utifrån ett litet färgprov så testa gärna att provmåla en bit av en vägg innan du köper in färg till hela hemmet. Ett annat tips är att leta upp inspiration via inredningsbloggar och inredningstidningar för att se hur olika färger passar in i olika rum och med olika typer av inredningsstilar.

schema