Fördelarna med miljömärkt målarfärg

Måla om fönsterHar du tänkt på att måla om? Kanske huset, staketet eller trädgårdsmöblerna? Oavsett vad du planerar att måla om bör du tänka på fördelarna med att använda miljövänlig målarfärg, både ute och inne. Fortfarande är många av de färger som kan köpas i färghandeln eller inredningsbutiker baserade på kemiska råvaror och innehåller både miljö- och hälsofarliga tillsatser. Även de färger som branschen säljer som miljövänlig plastfärg är inte särskilt miljövänlig, välj istället andra naturliga produkter. Linoljefärg, slamfärg, silikatfärg, lerfärg och äggoljetempera är alla exempel på miljövänliga färger för både inom- och utomhusbruk.

Välj bort vattenbaserade plastfärger

Om du vill vara riktigt miljövänlig ska du alltså även välja bort plastfärger som är vattenbaserade. De är bättre än icke-vattenbaserade färger, men de innehåller ändå petroleum som vi bör minska användningen av. Dessa typer av färger är dessutom ofta uppblandade med andra hälsofarliga ämnen, som inte alltid står angivna på målarburken, vilket bidrar ytterligare till hälsoskadliga färger. Att måla med plastfärger inomhus innebär en risk att djur, barn och vuxna andas in de ämnen som färgen avger. Undersökningar har visat att färgerna faktiskt avger mer hälsoskadliga ämnen än äldre tiders lösningsmedelsfärger. En riktigt bra sida för dig som vill lära mer om miljö är www.trbmiljo.se.

Vad ska jag välja istället?

Vad du ska välja för sorts färg istället beror på var och vad som du ska måla. Har du tänkt att måla om fasaden på huset lämpar sig silikatfärg och slamfärg bra. Vanlig Falu rödfärg är en typ av slamfärg, men varianten finns även i andra nyanser. Även äggoljetempera går att måla med utomhus, liksom till snickerier inomhus samt till väggar och golv. Det är en riktigt användbar färg, var bara noga med att göra ett ordentligt underarbete. Eftersom färgen är tunn syns ofta områden igenom som inte är välarbetade. Fråga gärna om råd i din färghandel efter passande produkter för underarbete, som spackel och slipverktyg.

 

schema